sâmbătă, 9 martie 2013

ADENOCARCINOMUL PULMONAR

Dr. medic primar pneumolog POPESCU IULIAN 
Sectia clinică de Radio-biologie Institutul clinic Fundeni Bucuresti
popdociul@yahoo.com

Dr. ALINA HALPERN medic primar pneumolog Spitalul de Pneumoftiziologie "Sf. Stefan" Bucuresti

INTRODUCERE.
Cancerul Pulmonar (C:P.) se dezvolta prin acumularea de modificări multiple moleculare, genetice si epigenetice ce produc funcţionarea aberantă a genelor. Aneusomya (prezenţa unui număr anormal de cromozomi) este asociată cu cancerul pulmonar. Nu s-a precizat incă dacă aneumosomya există şi în leziunile pre-neoplazice(3)). Fumatul este un factor etiologic important. Componentele tutunului promovează tumorigeneza prin efecte genotoxice şi prin modelarea căilor de semnalizare.
Cancerul Pulmonar rămâne în continuare o boală gravă, numărul de decese depăşind decesele prin cancerul de prostată, sân şi colon luate împreună. Supraveţuirea la cinci ani a rămas 15%, în schimb la alte localizări a crescut pîna la 64% la cancerul de colon, 88% la cancerul de sîn şi 99% la cancerul de prostată (4,1)
Astăzi clasificarea cancerului pulmonar se face după aspectul morfologic al celulelor şi a ţesutului înconjurător.
Limitele se datoresc gradului de cunoştinţe şi de experienţa medicului anatomo-patolog (deci este parţial subiectivă). Clasificarea ne dă o informaţie limitată sau minimă în privinţa şansei de succes al tratamentului. Deasemeni tumori cu patologie identică pot avea origini diferite şi răspunsuri diferite la tratament..
Desăvârşirea secvenţei genomului uman cu ajutorul analizei expresiei genelor are potenţialul să
revoluţioneze dianosticul cancerului şi al tratamentului său.
Clasificarea ţesutului canceros bazat pe profilul molecular depăşeşte aceste limite. .Astăzi cu ajutorul noilor technici putem obţine informaţii de la mai multe gene simultan..
Profilul molecular ne informează asupra potenţalului de prognostic al bolii, ne ajută la alegerea metodei de terapie (5). Deasemeni profilul expresiei ne mai ajută să deosebim tumora primară de metastazele de origine extra pulmonară (6).
Adenocarcinomul face parte din cancerul pulmonar fără celule mici. El este tratat similar.indiferent de heterogenitatea lui biologică şi histologică iar ratele de răspuns scăzute la tratament s-ar datora unui mod de tratament omogen la o boală heterogenă.
Datele de biologie moleculară şi genetice ne ajută astăzi să demonstrăm heterogenitatea Adenocarcinomului pulmonar (ADC) (7).


ADENOCARCINOMUL PULMONAR
Adenocarcinomul este una dintre cele 3 forme ale cancerului pulmonar fară celule mici. În anii 1940-1950 adenocarcinomul era o raritate, în CP dominând forma micro-celulară şi squamoasă (epidermoid)
Un studiu anatomo-patologic făcut între 1980-1986 (pg.251) arăta că ADC era o raritate şi anume 12%, faţă de 35%cancerul squamos şi 25% cancerul micro-celular.
La aceiaşi instituţie între 1990-1996, ADC a ajuns pe locul întâiul cu 37%, atingînd 42% în 2001 (1 pg 251). Ca localizare numai 20% dintre ADC iau naştere în zona bronchiilor centrale, restul iau naştere în unităţiile respiratorii terminale.
Explicaţia cea mai simplă este următoarea(în lipsa altor argumente): din 1950 s-a stabilit că există o legătură între CP şi fumat. Treptat s-au introdus ţigaretele cu filtru. Acestea au dus la scăderea conţinutului în nicotină dela 2,7mg. la1mg şi gudronul a cedat dela 38mg. la 13,5 mg între anii 1950-1993
Datorită acestui lucru, a început să domine partea volatilă. În felul acesta fumul a fost inhalat mai adânc şi mai intens,raspândindu-se în tot câmpul pulmonar. Astfel plămânul periferic este expus la nivele crescute de carcinogen şi poate explica creşterea frecvenţei adenocarcinomului. Astfel toxinele vaporizate şi carcinogenul merg spre periferie.În fumul de ţigară creşte conţinutul de nitraţi dela 0,5% la 1,2-1,5%. Cresc oxizii de azot şi nitrosaminele de 2-3 ori. Printre aceste nitrosamine NNK este un puternic carcinogen având formula 4-(methyilnitrosamino)-1-(3-pyridyl)-1-butanone. NNK poate induce ADC în plămân (1,8) NNK este format prin nitrosarea nicotinei. Din punct de vedere al patologiei moleculare, NNK induce o cooperare funcţională între Bcl-2 şi c- Myc promovând supravieţuirea şi proliferarea (1-9). Witschi et al au arătata că 1,3-butadiene contribuie la carcinogeneza pulmonară (1,10).

ROLUL CELULELOR STEM ÎN ADENOCARCINOM
Teoria cea mai acceptată pentru desvoltarea ADC este mutaţia produsă de carcinogen,care acţionează asupra integrităţii genomice a celulelor stem locale din plămân. Celulele stem sunt celule pluri-potente capabile să diferenţieze în unul sau mai multe tipuri histologic {11}. Celulele stem răspund imediat la agresiune prin activarea unor programe de reînoire. Această ipoteză ar arăta că că tranziţia de la celulele stem la celula canceroasă este mai scurtă,decât modelul multistep (1,12). Ontogenia celulei tumorale pulmonare este determinată de expresia genelor,care repetă evenimente importante din desvoltarea embrionară pulmonară (11).
În modelele experimentale se sugerează că plămânul conţine populaţii distincte de stem-cell atât anatomic cât şi funcţional. Ele se găsesc la joncţiunea ductului broncho-alveolar şi sunt rezistente la alterarea alveolelor şi bronchiolelor şi proliferează în timpul refacerii epiteliului. Aceste date duc la ipoteza că celulele stem broncho-alveolare. sunt o populaţie de stem-cell, care menţin celulele bronchiolare CLARA şi celulele alveolare din zona distală pulmonară şi deci ar putea duce prin transformarea lor la desvoltarea adeno.carcinomului(1-13). În 20% din cazuri ADC ia naştere în zona bronchiilor centrale şi anume din celulele bazale bronşice. ADC periferic ar putea lua naştere din celulele stem bronchiolo-alveolare CLARA(care exprimă CC10) şi pneumocitul tipII (care exprimă surfactanţi şi factorul lor de transcripţie TTF1). În zona centrală celulele stem ar putea duce la cancerul squamos sau cancerul cu celule mici (2 pg 1486)
Mai este o teorie şi anume că neoplasmul pulmonar este o boală derivată din celulele stem din măduva osoasă, dar se cere aprofundarea acestei teorii.
Nu se ştie încă originea celulelor stromale din tumoră (1 pg.254).


LEZIUNILE PRE-NEOPLAZICE ÎN ADENO-CARCINOM
AAH(hiperplazia adenomatoasă atipică) este privită ca precursor al adenocarcinomului broncho-alveolar(1,14, 15, 16). Ea constă din proliferarea atipică a pneumocitului II şi a celulelor - asemănătoare cu celulele CLARA, care acoperă septurile alveolare în mod lepidic.
AAH reprezintă varianta clasică,dar nu se ştiu precursorii pentru formele mucinoase,
Tall-columnare şi cancerul bronchoalveolar sclerozant. Recent s-a descris dysplazia celulară columnară bronchiolară(BCCD) ca fiind un precursor pentru ADC-ul provenind din bronchiole(I-17) şi dysplazia epitelială bronşică, pentru ADC ce provine din bronchiile mari(I-18)
Dovada că BCCD este un precursor este faptul că aberaţiile cromozomiale cresc de la 2,6 în BCCD la 14,7 în ADC concomitent (I,16).Printre aberaţii au fost pierderi la cromozomii 3p,9p,13p,14p, şi cîştiguri la 1q,17,19q şi 20q (I-17). În precursorii ADC pulmonar s-a observat o supa-expresie a hTERT{human telomerase reverse transcriptase} în hyperplazia atipică adenomatoasă(77%) şi în 97% în carcinomul bronchiolo alveolar nonmucinos (II,87)
Alte date (1,19) au confirmat natura pre-neoplazică a proliferării celulelor globet ce pot duce la ADC mucinos(1,19).S-au găsit câştiguri la cromozomii 2 şi 4 la ambele forme,care se potrivesc cu predominanţa câştigurilor în ADC dela nefumători.
În AAH pierdera heterozigizăţii(LOH) este rară faţă de ADC concomitent unde LOH este crescută întrun mod marcant.O pierdere parţială a LOH la genele TSC1 şiTSC2 s-a observat şi în AAH asociat cu ADC(1-20). Aceste date ne arată că AAH este o leziune pre-neoplazică în ADC.
Aoyagi et al(1,21) a arătat progresia dela AAH la adeno-carcinomul bronchiolo.alveolar invaziv.După autori progresia urmează dela AAH spre cancerul broncho-alveolar non invaziv cu atelectazie(tip B) şi apoi în adeno-carcinomul brocho-alveolar invaziv(tipC).Dela AAH spre tip C,cresc semnificativ pierderile allelice în zonele 3p,17p,18q,22q(1-21)
Deasemeni în cancerul la fumători pierderile sau câştigurile cromozomiale în zonele 3p,4q,9p,17p,şi19p sunt mai frecvente în ADC dela fumători în comparaţie cu ADC dela nefumători. Dezechilibrul allelic şi aberaţiile cromozomiale sunt mai rare în ADC dela nefumători. Apare astfel ideea că ADC de la nefumători ia naştere prin alterări genetice distincte de evenimentele din tumorile apărute la fumători (1-22)


ASPECTE GENETICE IN ADENO-CARCINOMUL PULMONAR
Adeno-carcinomul pulmonar este subtipul cancerului pulmonar fără[ celule mici
care se caracterizează prin multiple alterări somatice ale ADN (7)
ABERAŢIILE CROMOZOMIALE în ADC sunt mai puţin echilibrate decât în celelalte forme de cancer pulmonar fără celule mici.Acestea sunt relevante pentru prognostic,metastazare, supravieţuire.
Pierderile heterozigozităţii în zona 9p au fost găsite în stadiul precoce al C.P.(1-91) şi în zonele 3p si 17p(1-92).. În zona 9q avem pierderi cromozomiale.Aici se găseşte
localizată şi gena TSC1{Tuberous sclerosis complex}, în timp ce gena TSC2 este în zona 16p(I-93).
Pierderea heterozigozităţii în zona 9q34 (poziţia genei TSC1) este frecventă în ADC. Genele TSC1 şi TSC2 par a fi implicate în desvoltarea ADC(1-20)
Pierderea heterozogozităţii este rară în AAH şi creşte în frecvenţă în ADC,dovedind că AAH este o leziune precursoare în ADC(1-92,93). Între ADC şi sub-tipul squamos sunt modificări cromozomiale şi comune şi diferite.Deasemeni avem deosebiri între ADC la fumători şi la nefumători.Asfel sunt mai frecvente pierderile şi câştigurile cromozomiale în ADC dela fumători(în zonele 3p,6q,9p,16p,17p,19p),decât la nefumătorii cu ADC(la cromozomii 1-5) (1-22) AOYAGI a arătat progresia tumorii în mod treptat.Asfel avem o creştere semnificativă de pierderi allelice dela AAH la cancerul broncho-alveolar în zonele 3p,17p,18q şi 22q(1-21). Aceste date sprijină părerea că la nefumători CP ia naştere prin alterări genetice distincte de tumorile de la fumători (1-22)
Amplificarea cromosomului 3q în cancerul pulmonar este semnătura principală a transformării neoplazice.Se observă din displaziile broşice până la stadiul metastatic.(97)

MODIFICĂRI ALE GENELOR ÎN ADC
Mutaţiile genelor în ADC Ele se întâlnesc precoce în desvoltarea ADC. Li Ding et al (23) studiind 188 adeno-carcinoame au găsit 26 gene care au mutaţii semnificative, care probabil sunt implicate în carcinogeneză. Printre cele mai frecvent mutate-în ordine descrescândă – sunt genele: TP53, Kras, STK11, NF1, EPHA3, ERBB4, ELDK4, FGFR4, INHBA.
Weir et al(24) au găsit că regiunile de amplificare şi deleţii includ zonele 14q.13.3,12q15,8q29-21, 7p11.2 şi 8q21.23.
TTF1 este frecvent amplificată în ADC.Este un factor de transcripţie localizat pe cromozomul 14q13.3
Evenimentele de amplificare sunt importante în iniţierea, diferenţierea şi mai ales progresia Adeno-carcinomului(24).
Atât ADC cât şi precursorii săi au mai multe supra-reglări decât forma squamoasă, iar inhibitorii sunt eficienţi faţă de ADC, dar nu faţă de forma squamoasă. Nu se ştie de ce un cancer supra reglează expresia unei gene iar altă leziune sub-reglează acelaşi produs genic..
Este posibil ca inhibiţia COX2 să prevină ADC şi să accelereze în acelaşi timp desvoltarea unei tumori neuro-endocrine(25).
Unele dintre cele mai studiate gene în ADC sunt EGFR şi Kras. Supra expresia genei EGFR este frecventă îm 80% din cazuri în ADC. Numărul de copii ale genei se corelează cu expresia proteinei. Ele însă nu influenţează prognosticul (1,26).
Mutaţiile EGFR se asociază cu sensibilitatea la inhibitori(27). În ADC avem mutaţii la 2 gene ERBB: EGFR(ERBB1) şi HER2-neu (ERBB2) (27).
Gena Kras este asociată cu ADC. Se găseşte în procent de 40% în codonul 12(1,28). Mutaţiile Kras la codonul 12 au fost detectate în 39% în hiperplazia atipică adenomatoasă şi 42% în ADC (1.29)
Dintre pacienţii cu AAH şi ADC sincron,o treime au mutaţii Kras în ADC.dar nu au în AAH; o treime au mutaţii în AAH, dar nu au în ADC. Restul fie nu au muaţii,fie au în ambele forme histologice. În precursorii ADC se mai observă o supra expresie a hTERT în principal în Hyperplazia adenomatoasă hiperplazică (77%) i,ar în carcinomul bronchiolo-alveolar nonmucinos în procent de 97% (2,94). Toate acestea sugerează natura neoplazică a AAH. Ele mai sugereză că neoplasmul glandular ia naştere pe fundalul câmpului de cancerizare (1,30)
Mutaţiile Kras sunt asociate cu fumatul.Ele reprezită 15% la nefumători , creşte la 22% la foştii fumători şi 25% la fumători (30). Astfel ADC–ul devine o heterogenitate de mutaţii Kras (30)
S-a încercat o subclasificare a ADC corelat cu gradul de diferenţiere tumorală şi supravieţuire (1.31).De asemeni pe baza clasificarii histologice s-a adăogat şi modul de expresie genică. SHIGAL et al.au identificat 40 de gene diferit exprimate în ADC pulmonar (1,32). Întrun alt studiu tot SHINGAL et al (1,33) au utilizat 308 gene apoptotice, 24 dintre ele s-au arătat diferit exprimate în ADC, printre ele fiind Akt, Bcl-cL, .PTEN şi Fas.
Expresia genei VEGF are importanţă în angiogeneză. SU et al (1.34) au arătat că nivelul COX2 în ADC este corelat cu VEGF-C pe care îl supra-reglează şi cu densitatea vaselor limfatice (1,34) VEGF a fost asociat cu invazia angio-limfatică în adeno-carcinomul convenţional (1.64). Numărul de vase din tumoră se corelează cu expresia IL-8mARN. Expresia Interleukin-8mARN se asociază nu numai cu angiogeneza,dar şi cu progresia tumorală,supravieţuirea şi timpul pîna la recidivă(1-36)
O altă proteină reglează VEGF şi anume gena RECK Gena RECK este un factor favorabil. Ea suprimă invazia tumorală, metastazarea şi angiogeneza în ADC, probabil suprimând angiogeneza indusă de VEGF (1,37).
În ADC este frecventă supra-expresia C-MET plus Hepatocit Growth Factor Receptor (HGFR).
Supra expresia acesteia a fost detectată în peumocitul tipII. Supra expresia C-MET se corelează cu fumatul şi stadiul tumorii (1,38).
GENA RUNX3 joacă un rol important în patogenia ADC. Metilarea RUNX3 este mai frecventă la ne-fumătorii cu ADC histologic (1,39). Genele RUNX3 sunt factori de transcripţie în cadrul căii de semnalizare TGF-beta şi sunt implicate în reglarea ciclului celular, diferenţiere, apoptoză şi transformare malignă (1-40).
GENA TTF-1. Amplificarea genică a TTF-1 s-a observat în ADC. Tranziţia de la epiteliu către mezenchim este un eveniment crucial pentru celula canceroasă pentru a căpăta fenotipul invaziv şi metastatic. Şi acest lucru poate fi căpătat cu ajutorul genei TGF-beta.TGF mediază tranziţia dela epiteliu către mezenchim. TTF1 inhibă tranziţia dela epiteliu către mezenchim mediată de TGF-beta şi restaurează fenotipul epitelial în ADC. .TTF-1 diminuă producţia de TGF-beta şi invers creşterea expresiei TGF-beta duce la diminuarea TTF-1. Modularea expresiei TTF-1 poate deveni o strategie de tratament al ADC. (41,42, 100,101).

ALTE MODIFICĂRI GENETICE ÎN ADENO-CARCINOMUL PULMONAR
Gena p16.Este frecvent inactivată în ADC prin deleţii homozigote.Au fost găsite deleţii homozigote în 29% din tumorile primare, 25% în carcinomul bronchiolo-alveolar şi 26% îm metastazele cerebrale.Tutunul nu induce deleţii homozigote în progresia ADC. (43)
Gena BRAF. Esta o oncogenă ce aparţine familiei RAF de serin-threonine protein kinaze.Joacă rol în reglarera căilor de semnalizare.Mutaţiile ei se observă numai în ADC (95,96).
Gena FHIT este un element tardiv în progresia carcinogenezei în ADC (44)
RRS-82.(relapse related molecular signature reprezentat de 82 probe) este utilă în identificarea pacienţilor cu risc mare de recidivă chiar dacă sunt în stadiul I (45)
MEK-1(mitogen activated protein kinase 1). A fost găsită mutată intrun subset de ADC. În acest subset nu s-au găsit mutaţii ale unor gene ce codifică componete ale căii de semnalizare EGFR (lipsesc EGFR,Her2,Kras,PI3KCA şi BRAF) (46)
MCM.2.(minicrosomial maintenance protein 2). S-a observat o expresie crescută de MCM2 şi Ki67 în carcinomul bronchiolo-alveolar impur şi cu prognostic defavorabil, faţă de carcinomul bronchiolo-alveolar pur. Este un factor independent de sex sau stadiul bolii  (47).
S-au identificat 3 factori de transcripţie, care sunt supra reglaţi în adeno-carcinom: TTF1, DAT1 şi  TF2. Deasemeni metalo-proteinaza-2 şi urokinase plasminogen activator-alfa au fost asociaţi cu metastazarea, prezicând astfel supravieţuirea globală (1,48).
Tipurile histologice pot fi deosebite bazându--ne pe profilul metilării ADN. Asfel în adeno-carcinom au fost metilate genele TEMF2, MGMT, şi CDKNIC. În schimb în cancerul squamos au fost metilate genele ARH1, MGMT, GP1beta, RAR beta şi TMEF2 (1,49).
GenaSTK11 (serine-threonine kinase 11) sau (LKB1) este frecvent mutata în ADC pulmonar provenind de la fumători şi populaţiile non-asiatice şi bineînţeles sunt asociate cu mutaţiile Kras. Este localizată în cromozomul 9 (2,88,89).
Genele Cyclin D1 (CCND1) şi Cyclin E (CCNE2) se găsesc în zonele principalele de amplificare în ADC pulmonar. (2,90).
IRAK-1 (IL-1R associated kinase) este o protein kinază care are rol în activarea NFkB şi MAPK (mitogen activated protein kinase). În cancerul fără celule mici se observă o creştere semnificativă în citoplasmă şi o scadere nucleară a expresiei IRAK-1,faţă de epiteliul normal. Nivelul înalt al expresiei în citoplasmă s-a corelat cuo scădere a timpului de- disease-free- la femei faţă de bărbaţi.
În ADC nivelul scăzut al expresiei IRAK-1 şi al NFkB se corelează cu scăderea timpului de supravieţuire şi a stadiului de –disease free- la pacienţii din stadiul1. (103).
Riscul de cancer pulmonar este asociat cu locusul pe cromozomul15q25. Pe acest locus se găseşte gena CHRNA5(cholinic –nicotinic receptor A5). Aceasta este supra-reglată de 30 ori în ADC în comparaţie cu normal.În cadrul genei CHRNA5 polimorfismul-D398N-a fost asociat cu riscul de ADC(102).
GenaEML 4-ALK se observă în aproximativ 5% din ADC şi defineşte un grup ce poate răspunde la tratamentul cu inhibitori. Expresia scăzută a proteinei ALK este o caracteristică a ADC care prezită gena EML4-ALK (104)
Genele TAL2 (T-cell acute lymphocytic Leukemia 2) şi ILF3 (Inter-leukin enhancer-binding factor 3) au fost confirmate în ADC pulmonar.  Supra-expresia proteinelor lor s-a corelat cu desvoltarea şi progresia cancerului pulmonar. 
În unele adenocarcinoame la femei, nefumători, est-asiatici se observă prezenţa onco-proteinei E6 a Human Papillomavirus. La aceste cazuri se observă că onco-proteina E6 duce la creşterea expresiei a hTERT (human Telomerase Reverse Transcriptase) care la rândul ei duce la creşterea potenţialului oncogenic al celulelor neoplazice E6 pozitive.
Supra reglarea oncogeneiE6 duce inactivarea genei p53 (106,107).


CĂILE DE SEMNALIZARE
Din datele de mai sus se poate deduce că o singură genă nu poate fi responsabilă pentru desvoltarea şi pogresia ADC pulmonar. Responsabilă este dereglarea unuia sau mai multor sisteme de semnalizare.În plus dereglarea în cascadă a căilor de semnalizare a creşterii se întâmplă concomitent cu dereglarea apoptozei (1,50).
Mai multe căi de semnalizare au funcţiile lor alterate în cancerul pulmonar. Această dereglare este importantă pentru că devine ţintă terapeutică. Majoritatea căilor de semnalizare sunt conduse de oncogene. Ele conduc celulele către fenotipul malign, proliferare şi evadarea apoptozei (2,51).

Căile de semnalizare a stimulării creşterii:
1) EGFR este prototipul unei familii de 4 receptor-kinaze şi anume: EGFR (ERBB1, HER1), ERBB2 (HER2,neu), ERBB3 (HER3) şi ERBB4 (HER4)
Membrii familiei ERBB ai receptor tyrozin-kinazelor sunt strâns legaţi de proliferarea celulară malignă (2,pg.1487)..
Supra expresia de EGFR este una dintre cele mai precoce şi frecvente anormalităţi în epiteliul bronşic la marii fumători. S-a găsit în hiperplazia celulelor bazale, în metaplazia squamoasă, displazia şi carcinomul in situ (1,52).
EGFR şi HER2 sunt frecvente în lezunile pre-neoplazice. În tumorile invazive EGFR este exprimată în ADC, în cancerul squamos şi în cancerul cu celule mari. HER2 este mai mult exprimat în ADC.  Mecanismele genetice responsabile pentru supra expresia EGFR şi HER2 constă în supra reprezentare sau amplificare, mecanisme translaţionale şi post.translaţionale. În schimb amplificarea EGFR şi HER2 este rară în carcinoame(1;53).
Mutaţiile EGFR sunt mai frecvente în ADC bine moderat,indiferent de vârstă, stadiul bolii sau supraviţuire.Mutaţiile EGFR nu se întâlnesc în tumorile cu mutaţii Kras. Deasemeni mutaţiile EGFR sunt independente şi de mutaţiile TP53. Mutaţiile EGFR definesc un subset distinct în ADC pulmonar, fără mutaţii Kras la ne-fumători (1,54)
În mutaţiile EGFR s-a observat o activitate crescută a tyrozin-kinazelor,lucru ce arată o sensibilitate la acţiunea inhibitorilor  (1,55). Mutaţiile sunt un fenomen precoce în patogenia multi-stadială, în timp ce frecvenţa copiilor este un fenomen tardiv şi se asociază cu fenotipul tumorii cu metastazare (2,56)

2)Alte gene din calea de semnalizare EGFR
  1. Dereglarea căii Ras s-a observat în majoritatea ADC şi ar avea rol în desvoltarea ADC pulmonar.(98) Gena Kras este una dintre cele mai bine cunoscute oncogene.Ea este detectată în 20% din cancerul fără celule mici şi în special în ADC şi la fumători. Mutaţiile Kras şi EGFR sunt mutual exclusive (2,57). Faptul că mutaţiile genelor EGFR şi Her2 se observă la nefumători în timp ce mutaţiile Kras se observă la fumători este o dovadă că există căi patogenice diferite (1 pg1488).
  2. PI3K Este o lipidkinază heterodimeră.Are modificări somatice în cancerul pulmonar.  O sub-unitate a sa PI3KCA (catalitic alfa) este una dintre cele mai frecvent mutate gene, alături de gena Kras în CP(2,58). Numărul de copii a PI3KCA sunt mai frecvente în forma squamoasă decât în ADC. Este localizată în zona 3q26 (2,59).
  3. ALK(anaplastic lymphoma kinase proteins).  Se observă la nefumători. Ea joacă un rol în patogenia CP. Joacă un rol în activarea ras. Nu se asociază în prezenţa mutaţiilor Kras şi EGFR şi favorizează ADC la nefumători. (2,60)
  4. THYROID TRANSCRIPTION FACTOR 1 (NKX2-1) Este un factor de transcripţie esenţial pentru desvoltarea căilor aeriene periferice (2,61). El este supra-exprimat şi ocazional amplificat în ADC periferic.(2,24,61).Expresia TTF-1 este crucială pentru diagnosticul ADC pulmonar periferic.
  5. PDGF(Sistemul factorului de creştere derivat din trombocite).El şi receptorii săi sunt cunoscuţi în epiteliul celular periferic normal.Se observă în toate cazurile din cancerul cu celule mari (100%) în cancerul squamos în 40% din cazuri şi 55% în adenocarcinomul pulmonar.Receptorul PDGF a mai fost găsit şi în stroma tumorală. Se corelează cu cu un prognostic scăzut în CP indiferent de vârstă, sex, stadiul bolii şi gradul de diferenţiere. PDGF-beta mRNA a fost detectat în ADC în procent de 85% iar în forma squamosă în 100% din cazuri.  (1,63).
  6. INSULIN-LIKE GROWT FACTOR SYSTEM (IGF) În experimente pe şoarece supraexpresia transgenică a IGF-2 a fost găsită în 69% din tumorile pulmonare induse din epiteliul pulmonar. Aceste tumori au caracteristicile adenocarcinomului pulmonar uman. IGF II receptor induce proliferarea liniilor celulare din cancerul pulmonar uman iar CREB (cAMP-regulatory element binding protein) –factor de transcripţie- induce fosforilarea. Aceste date sugerează că IGFII şi CREB contribuiesc la creşterea tumorilor pulmonare (1,64).


2) FACTORUL VASCULAR ENDOTELIAL DE CREŞTERE ŞI SISTEMUL DE ANGIOGENEZĂ
VEGF este o proteină exprimată frecvent în cancerul fără celule mici.Ea joacă un rol mare în desvoltarea vaselor sanguine şi limfatice.VEGF joacă un rol important şi în progresia CP.VEGF şi receptoriiVEGF sunt conectaţi şi la alte căi de semnalizare.
În cancerul fără celule mici şi în principal în ADC se observă frecvente reacţii pozitive pentru VEGF-C. În schimb expresia VEGF-3 se corelează cu cancerul squamos, vârstă şi sex.
Atât VEGF-c şi VEGF-3 sunt semne de prognostic rezervat.Expresia VEGF-3 este independentă de alţi factori în privinţa prognosticului rezervat (1,65).Expresia crescută de VEGF se observă în 73% din ADC şi 75% în cancerul squamos. Vascularizţia bogată a fost asociată cu o expresie crescută de VEGF. Expresia VEGF şi densitatea vaselor mici se corelează cu o diferenţiere scăzută(I,66). Expresia genei VEGF-C a fost găsită crescută în celulele ,care aveau o supra expresie de COX-2. Nivelul COX-2 se corelează foarte bine cu VEGF.C şi densitatea vasculară limfatică(1,34,35). În ADC diferenţiat s-a obsevat o supra expresie a VEGF şi a proteinei-3 legată de IGF(IGF-binding protein-3)mARN.
Adenocarcinomul pulmonar se mai caracterizează şi prin corelaţia înaltă între VEGF şi Bradikinin receptor B2. (1,67).
Invers-în mod favorabil-o altă proteină- CTGF (connective tissue growth factor) inhibă activitatea metastatică a celulelor cancerului pulmonar. Tumorile pacienţilor cu acelaşi stadiu ,dar cu o expresie crescută de CTGF au o densitate scăzută vasculară  (1,68)

3) FACTORUL DE CRŞTERE HEPATIC (C-MET)
Supra expresia a acestei căi s-a observat în 35% din ADC. În cancerul pulmonar C-MET are rol în invazia canceroasă şi în diferenţiere (1,69).


MODIFICĂRILE EPIGENETICE
Modificările epigenetice sunt un număr de mecanisme moleculare care reglează expresia genelor, fără a produce modificări în secvenţa ADN. Metilarea este o funcţie fiziologică. Aceste modificări includ:
  1. alterări în statusul de metilare al ADN din interiorul insulelor CpG ducând la hiper metilarea genelor tumor –supresoare şi inactivarea lor(silencing),
  2. modificări ale histonelor şi
  3. reglarea genelor prin micro –ARN(mi-RNA)(2 pg 1481)

Modificări epigenetice ale histonelor
Histonele joacă un rol crucial în reglarea împachetării cromatinei, în arhitectura nucleară, expresia genică şi în stabilitatea genomică (2,70,71,72). Cooperarea între acetylazele:NF-kB, STAT, CREB şi RNA polimeraza-2 pregătesc ADN prin acetilarea histonelor şi fac cromatina uşor accesibilă pentru transcripţie.
Invers HDAC (histone deacetylase) împreună cu methyl CpG binding protein2 şi alţi factori metilează ADN, deacetilează histonele şi fac ADN inaccesibil pentru transcripţie.
Ţesuturile canceroase pot fi divizate în 3 grupe în funcţie de nivelul expresiei genelor HDAC ..Grupul cu reducerea expresiei a HDAC au un prognostic nefavorabil. Expresia scăzută a HDAC favorizează progresia cancerului pulmonar(1,73). În continuare s-a observat în cancerul fără celule mici ca şi în lezunile bronşice displazice o acetilare excesivă a H4K5/H4K8 şi pierderea trimetilării a H4K20. Pierderea trimetilării a H4K20 s-a observat într-o subpopulaţie din stadiul 1 al ADC care prezintă o supravieţuire scăzută(2,74). În ADC subreglarea H4K20me3 a fost de 28% .H4K20me3 este un candidat ca bio-marker pentru diagnosticul precoce şi terapie ţintită (2,74). Modificări în acetilarea şi trimetilarea histonelor H2 şiH3 au fost observate atât îm cancerul cu celule mici şi în cel fără celule mici. În acest fel s-au putut detecta subpopulaţii cu prognostic diferenţiat sugerând că modificările epigenetice ale codului histonelor au rol important în tumorigeneza CP. Modificările globale ale histonelor pot prezice evoluţia unui cancer pulmonar fără celule mici după rezecţie (2,75)Modul de alterări al histonelor este legat de metilarea ADN şi sunt o cauză a cancerului pulmonar (2,76).

miARN ÎN CANCERUL PULMONAR
miARN-urile sunt o clasă de molecule mici (aproximativ 22 de nucleotizi ) non-proteinice ce codifică ARN, care reglează expresia genelor modulând activitatea ţintelor specifice a ARN mesager (2,77,78,79) Expresia miARN este de regula dereglată în multe cancere incluzând şi cancerul pulmonar(2,80,81,82). Ei sunt o clasă importantă de biomarkeri,care sunt eliberaţi în torentul circulator de către celulele tumorale, devenind markeri sanguini.
miARN-urile pot funcţiona atât ca oncogene cât şi ca gene tumor-supresoare fiind supra sau subreglate în diferite cancere..Ele pot juca un rol important în patogenia cancerului (2,83). miARN reglează expresia mARN,ca şi translaţia în interiorul proteinelor (1,84). Profilele expresiei miARN sunt markeri de diagnostic şi prognostic în cancerul pulmonar (2,81). În ADC s-a observat o expresie crescută a hsa-mir-99b şi a hsa-mir-102(99). Profilul expresiei miARN a fost corelat cu supravieţuirea în ADC pulmonar inclusiv acei pacienţi cu stadiul I (2,81). Profilul înalt al expresiei miARN hsa-mir -155 ca şi expresia scăzută a miARN hsa-let-7a-2 se corelează cu o supravieţuire scăzută (1,2,80,84) Familia LET-7 de miARN inhibă expresia proteinei Ras,care este mutată şi supra activă în ADC de la fumători (2,85) .Deoarece mutaţiile RAS sunt rare la nefumători, expresia a familiei LET-7 ne arată diferenţa dintre tumorile de la fumători şi cele de la ne-fumători.
Datele de mai sus ne arată structura complexă a ADC pulmonar. Ele demonstrează heterogenitatea a acestui membru al familiei cancerului pulmonar fără celule mici. Ele ne evidenţiază mai multe sub-seturi de adeno-carcinom pulmonar, care vor putea fi tratate, mai precis, ţintit şi mai eficient. Datele de patologie moleculară ne ajută la estimarea evoluţiei ulterioare a bolii.
Multe dintre aceste modificări moleculare devin factori de diagnostic şi viitoare ţinte de tratament. Viitorul tratament al ADC va fi mult mai diferenţiat şi mai precis şi poate va putea să depăşească această barieră sinistră de supravieţuire de numai 15% peste 5 ani.
CONCLUZII
Adeno-carcinomul,membru al Cancerului pulmonar fără celule mici este o entitate frecventă (40%-42% ). Nitrosamina cu rol în desvoltarea ADC este NNK.
ADC ia naştere prin modificarea structurii genomice a celulelor stem pluri-potente locale.
Leziunile precursoare au caracter neoplazic pe baza datelor moleculare.Alături de forma histologică s-a adăogat modul de expresie al genelor.Modificările genetice din diferitele forme de cancer pulmonar pot fi comune şi/sau specifice. În ADC s-a găsit un număr mare de gene diferit exprimate. Mutaţiile gnelor în ADC sunt un fenomen precoce.
În cadrul căii de semnalizare a creşterii s-a dovedit că mutaţiile genelor EGFR şi HER2-neu sunt precoce, frecvente şi specifice pentru ADC de la femei şi nefumători. Mutaţiile genei Kras apar la fumători în procent de 40% din ADC. Genele EGFR şiHER2-neu sunt exclusive faţă de genele Kras.
Gena TTF-1 este amplificată în ADC şi este crucială pentru diagnosticul ADC-ului periferic. Împreună cu gena TGF-BETA - fiind contrarii- modulează transformarea epiteliului spre mezenchim, fenomen ce precede metastazarea.
Gena VEGF este supra-reglată în ADC şi se corelează cu desvoltarea vasculară, iar expresia VEGF-C se corelează cu creşterea vaselor limfatice şi cu supra-expresia COX-2.
Dintre modificările epigenetice deosebim:
a) alterarea statusului de metilare al ADN în interiorul insulelor CpG.
b) Modificări ale histonelor. În Cancerul pulmonar fără celule mici observăm o acetilare excesivă a H4K5/H4K8 şi pierderea trimetilărrii H4K20. Aceasta din urmă s-a observat într-un caz de ADC stadiul I, cu prognostic rezervat. În ADC subreglareaH4K20me3 este de 28%, fiind un biomarker şi o ţintă de tratament.
c) profilele expesiei micro-ARN (mi-ARN) sunt markeri de diagnostic şi prognostic în Cancerul Pulmonar. Expresia înaltă a hsa-mir-155 şi expresia joasă a hsa-let-7a-2 se corelează cu o supravieţuire joasă. Expresia familiei LET ne precizează diferenţa dintre fumători şi nefumători.
ADC este o entitate heterogenă, cu mai multe sub-seturi,cu specific propriu, ce se cer tratate diferenţiat. Unele date de patologie moleculară devin biomarkeri de diagnostic precoce şi viitoare ţinte terapeutice.

GLOSSAR
TTF-1. Thyroid transcription factor-1 este o proteină codificată de gena NKX2-1.Reglează transcripţia genelor din plămân şi tiroidă Celulele positive se găsesc în plămân la pneumocitul tip II şi celule CLARA.Este un marker pentru ADC periferic
VEGF-C Este un semnal chimic produs de celulele ce stimulează creşterea noilor vase
Insulele CpG sunt regiuni de ADN unde un nucleotid cytozina se întâlneşte lângă un nucleotid guanina într-o secvenţă lineară de baze..Metilarea lor duce la reducere la tăcere a genelor tumor-supresoare.În schimb hypometilarea lor se asociază cu supra-expresia oncogenelor
HISTONELE sunt proteine puternic alcaline,care se găssc în nucleu şi care împachetează şi coordonează ADN într-o unitate stucturală numită nucleozom..Sunt proteinele principale ale cromatinei Ansamblul de histone şi ADN se numeşte cromatină
Histone 4 lysine 20(K20) este monometilată de histone methyl transferaza (PR-SET7).
H4K20 este esenţială pentru proliferarea celulară


BIBLIOGRAFIE
1) Popper,Jaishree Jagirdar et al Molecular Pathology of Lung Diseases.Edited by Dani S Zander,Helnuth H Springer Verlag 2008
2) E.Brambilla and A.Gazdar Pathogenesis of lung cancer signalling pathways:roadmap for therapies Eur..Respir.J 2009;33: 1485-1497
3) Kerr K.M,Mac Kenzie S.J,Ramasami S et al Expression of FHIT,cell adhesion molecules and matrix-mettalo-proteinases in athypical adenomatous hyperplasia and pulmonary adenocarcinoma J.Pathol. 2004;203/21:638-646
4) Jemal A.Siegel R,WardE et al Cancer Statistics2008 CA Cancer J.Clin 2008;58:71-96
5) Deanna Cross,James K. Burmester The Promise of Molecular Profiling for cancer identification and traitment Clinical Medicine & Research 2004;2/3:147-150
6) Arindan Bhattachangee,Williams C.Richards,jane Staunton et al Classification of human lung carcinoma by mRNA expression profiling reveals distinct adenocarcinoma subclasses P.N.A.S 2001;98;13790-13795
7) Alain C Borczuk,Rebecca C.Toonkel,Charles A.Powel Genomics of lung Cancer The Proceedings of the american Thoracic Society 2009;6;152-158
8) WINDER –EL,Muscat .J.W The changing epidemiology of smoking and lung cancer histology Environ.health.Perspect.1995;103 suppl-8:143-148
9) Jin Z,Gao F, Flag T,Deng X, Tobacco-specific Nirosamine NNK promotes functional cooperation of Bcl2 and c-Myc throug phosphorylation in regulating cell survival and proliferation J.Biol,Chem2004:279:40209-40219
10) Witschi H, Carcinogenic activity of cigarette smoke gasphase and its modulation by beta-carotene and n-acetylcisteine Toxicol.Sci 2005;84;81-84
11) Alain C.Borczuk,Lyall Gorenstein,Kristin L Walter, Non-small Lung Cancer Molecular signature recapitulate lung development pathways Amer.J. of Pathology 2003; 163;1949-1960
12) Haura e.B Is repetition wounding and bone-marow-derived stem-cell mediated repair and ethiology of lung cancer development and dissemination?Med. Hypotheses 2006;67:951-956
13) Kim C.F,Jackson E.L,Woolfenden P.e et al Identificationof bronchoalveolar stem-cells in normal lung and lung cancers Cell2005;121;823-835
14) Mori M,Rao S.K,Popper H.H et al Atypical adenomatous hyperplasia of the lung:a probable fore runer in the development of adenocarcinoma of the lung Mod.Pathol. 2001;14:72-84
15) Mille R.R Alveolar atypical hyperplasia in association with primary pulmonary adenocarcinoma:a clinical pathological study of 10 cases Thorax1993;48;679-686
16) Ullmann R,Bongiovanni M,Halbwedl I et al Is high-grade adenomatous hyperplasia an early bronchiolo-alveolar adenocarcinoma? J.Pathol 2003 ;201:371-376
17) Ullmann R,Bongovanni m,Halbwedl I et al Bronchiolar columnar cell dysplasia-genetic analysis of a novel preneoplastic lesion of peripheral lung Virchovs Archiv2003; 442:429-436
18) WangG.F,Lai M.D,Yang R.R et al Histological types and signifiance of bronchial epithelial dysplasia Mod. .Pathol 2006;19:429-437
19) Stacher E,Ullmann R.Halbwedl I et al Atypical globet cell hyperplasia in congenital cystic adenomatous malformation as a possible preneoplasia for pulmonary adeno carcinoma in childhood;a genetic analysis Human Pathology 2004;35;565-570
20) Susuki K,Ogura T,Yokose I et al Loss of heterozygozsity in the tuberous sclerosis gene associated regions in adenocarcinoma of the lung Int J. Cancer1998;79;384-389
21) Ayoagi Y,Yokose T,Minami Y et al Accumilalation of losses of heterozygozity and multistep carcinogenesis in pulmonary adenocarcinoma Cancer Rsearch 2001;61; 7950-7954
22) Sachez-Cespedes M,Ahrendt S.A,Piantadosi S et al Chromosomial alterations in lung adenocarcinoma from smokers and non-smokers Cancer Research 2001;61;1309-1313
23) Li Ding, Gag Getz,david A. Nheeler e al Somatic mutations affect key pathways in lung adenocarcinoma Nature 2008 October 23;45:1069 1070
24) Weur B.A,Wood M.S, Getz G. Et al Caractherizing the cancer genome in lung adenocarcinoma Nature 2007;450:893-898
25) Adi F.Gazdar,Kuniharu Miyjajima,Jyostun reddy et al Molecular targets for cancer therapy and prevention Chest 2004;125:975-1015
26) Hirsch F.R.,Varella –Garcia M, Bunn P.Ajr.et al, Epidemal growuth factor receptor in non small lung carcinomas:correlation between gene copy number and protein expression and impact on prognosis J.Clin.Oncology2003;21;798-3807
27) William Pad, Theresa Y. Wang,Gregory J. Riely K-ras mutatons and primary resistance of lung adenocarcinoma to gefitinib or erlotinib Nature 2005 january 25
28) Li J,Zhang Z,Dai Z et al LOH of cromosome 12p corelates with kras2 mutation in non small lung cancer Oncogene2003;22:1243- 1246
29) Westra W.H, Baas I.O, Hruban R.H K-ras oncogene activation in Atypical alveolar hyperplasia of the human lung cancer Cancer research 1996;56:22242228
30) Gregory J. Riely ,Mark G. Cris, Daniel Rosenbaum et al Frequency and distinctive spectrum of Kras mutations in never smokers with lung adenocarcinoma Cl. cancer research 2008;14:5731-5734
31) Garber M,E.Troyanskaya O.G,Schluens K et al Diversity of gene expression in adenocarcinoma of the lung Pron.Natl. Acad, Sci.USA 2001;98;13784-13789
32) Shigal S,Amin K.M, Kruklitis R. Et al Alterations in cell cycle genes in early stage lung adenocarcinoma identified by expression profiling Can.Biol. Ther.2003;2:566-291-298
33) Shingal S,Armin K.M,Krukliris R et al Differentially expressed apoptotic genes in early stage lung adenocarcinoma predicted by expression profiling Can Biol. Ther.2003; 2;566-571
34) SU J.L, Shih J.Y, Yen M.l et al ciclo-oxigenase-2 inducesEP-1 and Her2/neu dependent vascular endothelial growth-C up-regulationt : a novel mechanism of lympo-angoigenesis in lung adenocarcinoma of the lung. Cance rsearch2004;4:554-564
35) Shad R.S,Liu Y,Han H et al Prognostic signifiance of Her 2/neu,p53 and vascular endothelial growth factor expression in early stage conventional adenocarcinoma and bronchioloalveolar carcinoma of the lung Mod.Pathol2004;17:1235-1242
36) Yuan A,Yang P.C,Yu C.J et al Interleukin-8 messenger ribonuclein acid expression correlates with tumor progrssion,tumor angiogenesis, patient survival and timing of relapse in non small lung cancer Amer. J. Respir .Crit.Care Med. 2000;161:1957-1963
37) Takenaka K,Ighikana S, Kawano Y et al Expression of a novel matrix metallo-proteinaze regulator RECK and its clinical signifiance in resected non small Lung Cancer Europ. J. Cancer 2004;40:1617- 1623
38) MA.PC,Jagadeeswaran R,Jagadeees S et al Functional expression and mutations of c-MET and its therapeutic inhibition with SU11274 and small interfering RNA in non small cell lung cancer Cancer Research 2005;65:1479-1488
39) Sato K,Tomizava Y,Iijama H et al Epigenetic inactivation of the RUNX -3 gene in lung cancer Oncol.Rep 200615:129-135
40) Li QL,kim H.R,Kim J.W et al Transcriptional silencing of the RUNX3 gene by CpG hypermetilation is associated with lung cancer’ Biochem. Biophys Res. Commun 2004 ;414:223-228
41) Borczuck A.C,Kim.HK,Yegen H.A et al Lung Adenocarcinoma global profiling idendifies type II transforming growth factor-beta receptor as a repressor of invasiveness Amer. J. Respir. Crit. Care Med. 2005;172:729-737
42) Royakiro Saito,Testure Watanabe,Kana Horiguchi et al Thyroid transcription factor-1 inhibits Transforming growth factor-beta-mediated Epithelial to Mesenchimal Transition in lung adenoma cells Cancer research 2009(april 1);69:2783-2791
43) Reika Inakawa Takashi Kohnoi, Yoichi Anami et al Association of p16 homozigous Deletions with clinico-pathologic characteristic and EGFR,Kras,p53 Mutations in Lung Adenocarcinoma Clinical Can. Research 2008 ;14: 3746-3753
44) Kerr K.M,Mac Kenzie S.J,Romasami S et aJ Expression of FHIT,cell adhesion molecules and matrix-metallo-proteinases in ntypical adenomatous Hyperplasia and pulmonary adeno-carcinoma J.Pathol.2004;203(20:638-646
45) Shuta Tomida,Tashiyuki Takeuki,Yukako Shimada et al Reelapse-related molecular signature in Lung adeno-carcinoma identifies Patients with dismal prognosis J.of clinical oncology 2009;27 No17:2793-2799
46) Jennifer L.Marks.Yixuai Gong,Dhananjoy Chitale et al Novel MEK-1 mutation identified by mutational Analys Epidetmal growth factor Receptor signaling pathay genes in lung adenocarcinoma Cancer Research 2008;68:5524-5528
47) Hashimoto K,Araki K,Asaosaki M et al MCM2 and Ki-67 expression in human Lung adeno-carcinoma prognostic implication Pathobilogy 2004;71:193-200
48) Hofmann H.,Bartling B,Simm A et al Identification and classification of differentially expressed genes in non-small lung cancer by expression profiling on a global human 59620-element oligonucleotide array Oncol Rep.2006;16:587-595
49) Field J.K,Lilioglau T,Warak S et al Methylation discriminators in NSCLC identified by a micro-array based approach Int.J.Oncol2005;27;105-111
50) Bemma A,,Takenaka K,Hosoya Y et al Altered expression of several genesin highly metastatic subpopulations of human pulmonary adeno-carcinoma cell-line Eur.J. Cancer2001;37:1554-1561
51) Weintein I.B,Joe A Oncogene addiction. Cancer rsearch 2008;68:3077-3080
52) Franklin M.A,Veve R.Hirsch F.R et al Epidermal growth factor receptor family in lung cancer and premalignancy Semin.Oncology2002;29:3-14
53) Hirsch F.R.,Scagiotti G.U,Langer C.J et al Epidermal growth factor family of receptors in preneoplasia and lung cancer::perspectives for targeted therapies Lung cancer 2003;41 (suppl.1):S29-S42
54) Kosak T,Yatabe Y,Endoh H.et al Mutations of the epidermal growth factor receptor gene in lung cancer:biological and clinical implications Cancer Rsearch 2004;64;8919-8923
55) Lynch T.J,Bell D..W,Sordella R et al Activating mutations in the epidermanl growth factor receptor gene underlying responsiveness of non small lung cancer to gefitinib N .Engl. J. Med 2004;350:2129-2139
56) Gazdar A.F,Minna J.D Deregulated EGFR signaling during lung cancer progression: mutations, ampliocons and autocrine loops Cancer Prev.Research 2008;1:156-160
57) Shigematsu H,Gazdar A.F Somatic mutations of epidermal growth factor receptor signaling pathway in lung cancers Int.J.Cancer 2006;118;247-262
58) Samuel Y,Duaz L.Ajr,Schmidt –Kittler O.et al Mutant PIK3CA promotes cell growth and invasion of human cancer cells Cancer cell 2005;7:561-573
59) High resolution analysis on non small lung cancer cell lines by whole genome tiling path. Array CGH Int.J.Cancer 2006;118:1556-1564
60) Meyerson M.Cancer:broken genes in sold tumours.Nature2007;448;545-546
61) Maeda Y,Dave V,Nhitsett J.D.Transcriptional control of lung morphogenesis Physiol Rev. 2007 ;87;219-244
62) Lookwood W.W,Chari R,Coe B.P et al DNA amplification is a ubiquitous mechanism of oncogene activation in lung and other cancers Oncogene 2008;27:4615-4624
63) Kawai T,Hiroi S,Torikata C Expression in lung carcinomas of platelet-derived growh factor and its receptors Lab.Invest1977;77:431-436
64) Moorhead R.A, Sanchez O.H, Baldwun R.M, Khokha R.Transgenic overexpression of IGP- II induces spontaneous lung tumors: a model for human lung adenocarcinoma Oncogene; 2003; 22:853-859
65) Arinaga M, Noguchi T Takeno S. Et al Clinical signifiance of vascular endothelial growth factor C and vascular endothelial growth factor receptor-3 in patients with nonsmall cell lung cancer Cancer 2003 ;97:457-464
66) Stefanou D,Goussia A.C, Arkoumani E Agnantis N.J.Expression of vascular endothelial growth factor and the adhesion molecule E-cadherin in non small cell lung cancerAnticancer Rsearch 2003;23:4715-4720
67) Gharib T.G,Chen G,Huang C.C et al Genomic and proteomic analyses of vascular endothelial growth factor and insulin-like growth factor-binding protein-3 in lung adenocarcinoma Clinical Lung Cancer 2004;5:307-312
68) Chang C.C, Lin M.T, Lin B.R. et al Effect of connective tissue growth factor on hipoxia- inducible factor alpha degradation and tumour angiogenesis J. Natl Cancer Inst. 2006;98;984-995
69) Tsao M.s, Liu N,Chen J.R. et al Differential expression of MET-hepatocyte growth factor receptor in subtypes of non small cell lung cancers.Lung Cancer 1998;20:1-16
70) Gibbons R,J. Histone modyfing and chromatin remodeling enzymes in cancers and dysplastic syndromes Human Mol.Genet 200514[R85-R92
71) Jenuwein TallisC.D Translating tye histone code. Science 2001;293:1074-1080
72) Fraga M.F,Ballestar E,Villar-Garea A et al Loss of acetylation at Lys16 and trymetahylation of Lys20 of histone H4 is a common hallmark of human cancer Nat.Genet. 2005;37;391-400
73) Osada H, Tatematsu Y,Saito H et al Reduced expression of class II histone deacetylase genes is associated with poor prognosis in lung cancer patients Int. J. Cancer.2004;112:26-32
74) Van Den Broeck A,Brambilla E,Moro-Sibilot D et al Loss of histone H4k20 trymethylation occurs in pre-neoplastia and influence prognostic of non small cell lung cancer Clin.Cancer rsearch 2008;14;7237-7245
75) Barlesi F,Giaccone G,Gallegos-Ruiz M.I. et al Global histyone modifications predict prognosis of resected non small cell lung cancer J.Clin. Oncol. 2007;25;4358-4364
76) Esteller M Cancer epigenomics: Dna methylomes and histone – modification maps Nat. Rev. Genet. 2007;8:286-298
77) Cowland J.B,Hother C,Gronbaeck K Micro-RNAs and cancer APMIS 2007;115:1090 1106
78) Barbarotto E,Schmittgen TD,Calin G.A Micro RNAs and cancer:profile,profile, profile Int.J. Cancer 2008;122:969-977
79) Boyd S.D Everything you wanted to know about small RNA but were afraid to ask Lab .Invest.2008;88;569-578.
80) Taramizawa J,Konishi W,Yanagisana k et al Reduced expression of the LET-7 micro-RNAs in human lung cancers in association with shortened post-operative survival Cancer rsearch 2004;64;3753-3756
81) Yanaihara N, Cplen N,Bowman E. Et al Unique microRNA molecular profiles in lung cancer ,diagnosis and prognosis Cancer cell 2006;(:189-198
82) Nana-Sinkam S.P,Geraci M.N.MicroRNA in lung cancer J Thorac.Oncol. 2006;1:929-931
83) Calin G.A,Sevignani C,Dumitru C.B. et al Human microRNA genes are frequently located a fragile sites and genomic regions involved in cancer Proc. Natl. Acad. Sci USA 2004;101:2999-3004
84) Yanaihara N,Caplen N,Bowman E. Et al Unique microRNA molecular profiles in lung cancer,diagnosis and prognosis
85) Eder M,Scherr M. microRNA and lung cancer N.Engl J. Med. 2005;352:2446-2448
86) Sato K,Tomizawa Y,Iijima H.Epigenetic inactivation of the RUNX3 gene in lung cancer Oncol. Rep. 2006;15:129-135
87) Nakanishi K,Kawai T,Kumaki F et al Expression of human telomeraseRNA component and telomerase reverse transcriptase miRNA in atypical adenomatous hyperplasia of the lung Human Pathol 2002;33;697-702
88) Matsumoto S,Iwarawar R, Takahashi K et al Prevalence and specifity of LKB gene alterations in lung cancer. Oncogene 2007;26;5911-5918
89) Hersi R.S, Heymach J..V ,Lippman S.M. et al Molecular origins of lung cancer N.ENGL J. Med 2008;359:1367-1380
90) Wei B.A, Woo M.S, Getz G et al Characterizing the cancer genome in lung adeno-carcinoma Nature 2007;450:891-898
91) Kishimoto Y,Sugio K,Hung J.Y et al Allele-specific loss in chromosome 9p loci in preneoplastic lesions accompanying non-small ling cancers J.natl. cancer Inst1995;87;1224-1229
92) Kitaguchi S,TakeshimaY,Nishisaka T,Inai K Proliferative activity,p53 expression and loss of heterozygozity on 3p,9p and 17p in atypical adenomatous hyperplasia of the lung Am.J. Clin Pathol1999;11:610-622
93) Takamochi K, Ogura T,Susuki K et al Loss of heterozygozity on chromosome9q and 16p in atypical adenomatous hyperplasia concomitant with adenocarcinoma of the lung Am.J. Pathol.2001;159:1941 -1948
94) Nakanishi K,Kawai T,Kumaki F et al Expression of human telomerase RNA component and telomerase reverse transcriptase mRNA in atypical adenomatous hyperplasia of the lung Human Pathol 2002;33:697-702
95) Davies H,Bignell G.R,Cox C et al Mutations of th BRAF gene in human cancer. Nature 2002;417:941-954
96) Naoki K,Chen T.K,Richards W.G et al.Missense mutations of the BRAF gene in human lung adenocarcinoma Cancer Research 2002;62:7001-7002
97) Qian J,Massion P.P Role of chromosome 3q amplification in lung cancer J. Thorac Oncol 2008;3;212-215
98) Bild A.H,Yao G, Chang J.T et al Oncogenic pathay signatures in human cancer as a gide to target therapies Nature 2006;439:353-359
99) Yanaiahara N, Caplen N,Bowman E et al Unique microRNA profiles in lung cancer diagnosis and prognosis Cancer Cell 2006;9:189-191
100) A. C. Borczuk, Charles A. Powell Expression Profiling and Lung Cancer development The proceedings of the American Thoracic Society 2007;4:127-132
101) A.C. Borcsuk,Rebecca L. Toonkel Charles A Powell Genomics of Lung Cancer The proceedings of the American Thoracic Society 2009;6:152-158
102) Felicia S. Favella,Antonella Galvan, Elisa Frulanti Transcription Deregulation at the 15q25 Locus in Association with Lung Adenocarcinoma Risc Clinical Cancer Rsearch 2009,15(5):1837-1842
103) Carmen Behrens,Lei Feng,Hunam Kurara et al Expression of Interleukin-1 Receptor-associated kinase-1 in Non Small Cell Lung Carcinoma and preneoplastic lesions Clinical Cancer Research January1 2010:16:34-44
104) Marie Mino-Kenudson,Lucian R.Chirieac,Kenny Law et al A novel highly sensitive antibody allows for the routine detection of ALK- rearranged Lung Adenocarcinomas by standard Immunochenistry Clnical cancer research 2010;16(5):1561-1571
105) Nancy L. Guo, Ying-Wooi Wan,Kursad Tosun Confirmation of gene Expression-based Prediction of Survival in Non Small Cell Lung Cancer Clinical Cancer Research 2008;14:8213-8220
106) CENG Y.W,Wu MF,Wang j et al Human pappilomavirus16/18E6 oncoprotein is expressed in Lung Caner and related with p53 inactivation Cancer Research2007;67:10686-10693
107) Human Telomerase Reverse Transcriptase activated byE6 onco-protein is required for HumanPappilomavirus16/18-infected Lung tumorigenesis Cancer Research 2009 (April 10)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu